keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Taas on niin monta asiaa mielessä

Riikka:
Minä olen tuon Helkan lumoissa ollut tässä kohta parisen viikkoa. Kyllä pieni koiraneito saakin hyvin vietyä ajan koko vuorokaudesta! Yötä päivää on menoa ja meininkiä. Helkan kohdalla olen ajatellut aloittaa raakaruokinnan. Olen kysellyt Riikka Lahdelta neuvoja kuinka aloittaa pennun kanssa. Kävimme myös viikko sitten Riikan pitämällä luennolla. Tietoa on saatu ja hyvin osaavalta ihmiseltä, mutta on tämä aloittaminen vaan haastavaa. Sitä miettii, että mistä ja miten pentu saa kaikki tarvitsemansa ravinteet. Mitä enemmän tähän raakaruoka-asiaan olen perehtynyt sitä vähemmän pidän nappulasta:/ Alla neuvoja joita sain:

Pennun ruokavalion tulisi koostua 65-75% lihaisista luista. Lihaiseksi luuksi voidaan luokitella kokonaiset luut, taikka jauhetut luut. Tässä listaa Muschin luutuotteista:
Lihaisat luut: Poro jauhettu (pötkö)
Kalkkunan luinen jauheliha (pötkö)
Luumurske (pötkö)
Broilerin kaulat pussi
Broilerin siivet pussi
Broilerin siivet jauhettu (pötkö)
Broilerin selkäranka pussi
Broilerin jauheliha (pötkö) ja juu, tiedän tämä tuotteen osalta nimi on todella harhaanjohtava!

Enemmänkin luu-luuta/luurustoa, eli lihaa ei juuri: Hirven luut pussi
Poronluut pussi
Naudan putkiluut pussi
Naudan pallonivelet pussi
Naudan ydinluu pussi
Naudan putket ja nivelet pussi
Naudan rustoluut pussi

Jos siis käyttää näitä, niin "lihaisat luut" otsikon alta voi käyttää 65-75% niitä pelkästään, mutta jos käyttää noita muita, otsikon "enemmän luu-luuta/luurustoa, eli lihaa ei juuri" alla olevia, niin sitten niiden osuus saa olla 35-40% ja loput sitten "lihatuotteita", eli lihaa, sisäelimiä ja kalaa.

Tässä olenkin sitten pohtinut tuota lihaluun määrää, kuinka pennulle saa semmoisen määrän alas ja vielä tukehtumatta:)

Viime viikko meni tosiaan tuon penikan kanssa ja salihommatkin jäivät väliin. Eilen sitten sain otettua itseäni niskasta kiinni ja kävin Kaisan kanssa salilla. Eilen myös töissä venäytin selkäni ja pitkästä aikaa muistan mitä helevettiä selkäkipu on. Nyt kun olen nukkunut vielä tuossa sohvalla, ettei herätellä Teroa Helkan kanssa yöpissireissuilla, niin kylläpäs heräsinkin viimeyönä hirmuseen kipuun kun nukkuma-asento oli niin huono.

Viikonloppuna olisi tiedossa koirahierojakoulua. Edelleenkin pänttäämistä ja pänttäämistä. Mulla ei vaan näytä olevan noita muistipaikkoja kun mikään ei tunnu jäävän mieleen. Mutta jotain positiivista kuitenkin harjoittelukoirien suhteen. Luonani kävi toista kertaa ihana beagleherra, jolla eka kerralla oli selkä todella kipeä. Nyt kun toisella kerralla aloin tunnustelemaan kipuja vielä löytyi, mutta hoidon aikana kivut näyttivät laukeavan ja koirulainen vaikutti varsin tyytyväiseltä. Toivottavasti minusta tulee vielä osaava koirahieroja.

Kaisa:
Mielessä on ollut monta asiaa, joista olisi voinut hupatella täällä, mutta en ole ennättänyt vierailla blogissa.


Viikonloppuna olisi näyttelymenoja; lauantaina Iitti ja sunnuntaina Kuopio. Kuopiossa on mukana myös pentusia uusimmasta poppoosta. Sepe ja Darwin lähtevät kokeilemaan siipiään. Molemmat ovat käyneet minulla trimmissä.

Meillä oli tosi suuri sähkölasku vuodenaikaan nähden. Lasse rupesi tarkkailemaan laitteita ja laittoi niitä kiinni mitä pystyi ja osaa pienensi (lämmitys). Lopulta selvisi, että jostain syystä koirien ilmapumppu on ollut jäähdytysasennossa. Siitäpä sitä laskua sitten onkin kertynyt.... Nyt on koko pumppu kiinni. Tili kevenee mukavasti, kun laskun maksaa...

Sunnuntaina kokeilin salilla juoksumattoa. Salilla oli porukkaa, vaikka menin aamulla jo seitsemän jälkeen. Matto on kyllä sellainen kapistus, mikä vaatii totuttelua. Pitää saada askellus oikeanlaiseksi. Ja kyllä jänskitti, että löydän itseni rähmälläni maton päästä. Mukava kokemus kuitenkin oli ja aion talvella juoksennella matolla, jos kovilla pakkasilla ei viitsi kipittää ulkona. Näin kesäaikaan voin juosta koirien kanssa hiekka- ja metsäteillä. Jänikset ovat vaan vaivana. Pitää olla tarkkana, että kerkii huomata ensin jänikset tai sitten kerkee ajoissa lukea koirasta, että kohta se lähtee! Ei voi noin vaan juostessa kuunnella Podilla vaikkapa musiikkia.

Riikka kirjoittelikin barffauksesta. Aloitin luennon jälkeen syöttämään koirille vain raakaruokaa. Haasteita antaa tuo raakaruokinta. Erilaisia mielipiteitä löytyy, niin pitäisi hahmotella oma kultainen keskitie. Riikka Lahti oli asioista eri mieltä kuin mitä koulussa on aikoinaan Anne Kolsi opettanut. Ja netissä on vielä erilaisia ohjeita. Tein jonkinlaisen taulukon kaikkien koirieni ruoka-annoksista. Pitää vielä taulukkoa muokkailla :) Pääsääntöisesti koirat tykkää raakaruoasta. Tiesinkin etukäteen, että Altti ei pidä raaoista kananmunista. Ne pitää jatkossa sekoittaa johonkin. Iirolle puolestaan ei tänä aamuna kelvannut kasvis-sisäelinmössö.
Ruokoo kuluu kuussa toista sataa kiloa. Siispä tilasin pakastimen, Virosta. Sieltä sain 140 € halvemmalla kuin Suomesta.
    Nyt saisi luonnosta koirille vaikka minkälaista vihreätä, kun ennättäisi ja viitsisi kerätä. Tänä aamuna sain jotakin maasta noukittua. Olen aiempinakin vuosina kerännyt rehuja luonnosta ja muussanut niitä. Koirat ovat syöneet mössöjä jopa paljaaltaan. Ihmetystä on se minulle tuottanut :) Olen myös joskus kerännyt kasveja ja kuivannut niitä. Sitten olen jauhanut ruoan joukkoon. Nokkosia pitää muistaa katsella! Itselleni olen tehnyt ruokaremontin ja nyt on koirien vuoro :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi:)