Niin siinä sitten kävi. Helkalla halkesi kynsi pitkittäissuunnassa 22.1.16. Tuli niin vahvasti kuva Mantan SLOvarpaista mieleen, että otin yhteyttä eläinlääkäriimme... Kerroin hänelle epäilykseni. Hän on Helkan nähnyt aiemminkin ja tietää yhden varpaan olevan kaksi yhteen kasvanutta kynttä ja sen että Helkalla oli aiemmin jotain tulehdusta kynnen vieressä...
Ennen kuin Helka astutettaisiin halusin, että haljennut kynsi poistetaan (varvasamputaatio). Ja lähetetään näyte tutkittavaksi. Ikävä kyllä vielä ainakaan ei ole muuta vaihtoehtoa vahvistaa asiaa. Hannes Lohi tutkii tätä sairautta ja ilmeisesti tavoite olisi saada aikaiseksi geenitesti tms.. Eilen Helka luovutti verta tähän Hannes Lohen tutkimukseen.
Omatuntoni ei antaisi periksi siinä, että astuttaisin koiran jolla saattaisi olla SLO . Vaikkakaan tämän autoimmuunin sairauden periytymisestä ei ole varmuutta en halua tietoisesti ottaa sitä riskiä, että pennuillekin tulisi sama pirullinen sairaus.
Reilun viikon odotuksen jälkeen sain murskaavan diagnoosin:
Omistaja/eläin: Hartikainen Riikka / Helka Koira Briard Naaras
Karvainen Kaveri Oy
Asematie 3
71800 Siilinjärvi
Valmis pvm: 2.2.2016 Tulopvm: 28.1.2016 Lausuja: Saari Seppo
Lausunto
Näyte on mineralisoitunutta kudosta sisältävä. Kudosnäytteen prosessointi on edellyttänyt kalkinpoistokäsittelyä,joka on viivästyttänyt tutkimuksen valmistumista.
Tutkitussa näytteessä päälöydös on kynttä muodostavassa epiteelissä.
Epiteelin basaalisolukerroksessa todetaan vakuolaarista degeneraatiota. Epiteelin ja epiteelinalaisen kudoksen liitoskohdassa nähdään niukka nauhamainen tulehdusreaktio, joka koostuu pääosin lymfosyyteistä, histiosyyteistä sekä plasmasoluista. Paikoin epiteeli on irroinnut epiteelinalaisesta kudoksesta. Alueella todetaan lisäksi verenpurkautumaa.
Löydös sopii ensisijaisesti nk. lupoidiin onychodystrofiaan (=lupoid onychitis). Tämän kynsisairauden etiologia tunnetaan huonosti. Muutos on yleensä idiopaattinen, mutta sitä löytyy kirjallisuusraportteja myös ruoka- tai lääkeaineyliherkkyyksiin liittyvänä sekä immunopatologisena muutoksena.
Seppo Saari
ELL, tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri
Elin: Kynsi Tutkimustulos Onychodystrofialle tyypilliset muutokset
Harmittaahan tämä ihan vietävästi. Varsinkin kun Helka on muuten terve ja aivan ihanan luonteinen ja sille löytyi se upea uroskin. Riipasee kyllä oikein kunnolla sydämestä. Ja vielä enemmän kun näitä vastoinkäymisiä on muutenkin riittänyt...
Mitäpä tässä muuta sitten osaisi sanoa... tyhjä on olo. Toivon, että tämän rodun ja kaikkien muittenkin rotujen kasvattajat kiinnittäisivät sairauksiin enemmän huomiota. Välillä tulee vastaan asioita, jotka halutaan lakaista ns. maton alle. Itse en ymmärrä sellaista toimintaa ollenkaan. Eihän se ole rodulle hyväksi jos tietoisesti jalostetaan sairauksia, arkuutta tai vaikkapa huonoa luonnetta eteenpäin... Itselleni oli kova paikka reilu 5 vuotta sitten, kun Neela holskuni oli jo saanut pennut ja sairastui sen jälkeen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Ilmoitin asiasta tietenkin heti kasvattieni omistajille ja Neelan kasvattajalle Norjaan. Onneksi he suhtautuivat asiaan ihanasti! Kiitos siitä. Muutenkin siinä pentueessa on ollut epäonnea...Jotkut teistä tietävätkin Claaran ja Columbon tarinan:( Jalostukseen ei tietenkään voinut ketään käyttää. Ei olisi tullut mieleenkään, vaikka alunperin tietysti olin Claaraa ajatellut emoksi. Kun tämä Neelaemon sairaus puhkesi, niin nekin pentusuunnitelmat menivät romukoppaan...
Vielä tokkurassa.Tulimme juuri lääkäristä. |
Haava alkoi jo parantua,mutta sitten tuli takapakkia... |
ps. ja tällä tekstillä ei ole tarkoitus osoitella ketään sormella eikä aiheuttaa pahaamieltä:)
Voi Riikka toivon voimia sinulle vaikka taas kamala koettelemus. Kaikkea hyvää sinulle ja Helkalle ♥
VastaaPoistaSellaista se on elämä, paljon on niitä alamäkiäkin. Nyt pitää koputtaa puuta, meillä ei ole koiran kans ollu yhtään sairautta, vaan muutama tapaturma. Olen muuten sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.
VastaaPoista