tiistai 4. marraskuuta 2014

Mitäpä minä syön ja kuinka paljon?

Kaisa:
Kirjoittelin koulujuttua siitä, mitä suomalaiset syövät. Tässä poimittuja vertailuja keskiarvojen ja itseni välillä.

Vuonna 2006 suomalaiset kuluttivat maitorahkaa 0,8 kg/hlö/v ja vuonna 2012 jo kilon enemmän. Itse syön rasvatonta maitorahkaa pitkälti toistasataa kiloa vuodessa. 

Suomalaiset eivät ole vähentäneet lihan syöntiä, enkä myöskään minä. Laskeskelin, että syön sitä vuodessa lähes 70 kiloa. Suurin osa lukemasta on broileria kuten myös muilla suomalaisilla. Suomalaiset syövät lihaa vuodessa keskimäärin 26,7 kg per henkilö.    

Syömme keskimäärin 7 kiloa munia vuodessa henkilöä kohden. Itse syön niitä yli 20 kg vuosittain

Marjoista suosituimpia ovat mansikka ja mustikka. Syömme vuosittain marjoja noin 16 kg, minä puolestani n. 110 kg. Tuoreita kasviksia taasen hankitaan 60 kiloa henkilöä kohden vuodessa. Kasvua vuodesta 2006 on tapahtunut noin 19 kiloa. Mitä ilmeisemmin kasviksilla korvataan perunan syöntiä. Itse syön kasviksia vuosittain jopa yli 140 kg.

Trendeihin kuuluvat tänä päivänä kuivatut hedelmät, pähkinät ja mantelit. Näiden kulutus on viime vuosien aikana lähes kaksinkertaistunut. Syömme niitä vuosittain 3,5 kg henkilöä kohden. Karkean arvion mukaan minä itse syön näitä elintarvikkeita yli kaksinkertaisen määrän keskiarvoon verrattuna.   

Suosituimpia hedelmiä ovat omena ja banaani. Itse syön paljon banaaneja, sillä haluan korvata saliharrastuksessa käytettäviä teollisia hiilihydraattilähteitä luonnollisemmilla vaihtoehdoilla. Suomalaiset syövät banaaneja yli 12 kg/hlö/v. Itse syön niitä vähintään nelisenkymmentä kiloa vuosittain. 

Marjoja sekä hedelmiä suomalaiset syövät keittojen muodossa nelisen kiloa vuodessa. Määrä on kasvussa. Jos taas vertaan lukemaa omaan käyttööni, niin luulisin, että itse syön keittoja ainakin noin 60 kg vuosittain.   

Jos laskettaisiin, että söisin toisella päivän aterialla perunaa ja toisella pastaa, niin söisin perunaa vuodessa 73 kg, kun keskikulutus on 30,6 kg. Pastaa puolestaan söisin noin 22 kg, kun sen kulutus on keskimäärin 5,6 kg vuosittain henkilöä kohden.  

Syömme valmisruokia peräti 55 kg vuodessa henkeä kohden.  Itse en syö nykyään valmisruokia kuin ihan harvakseltaan.

Huomioni kiinnittyi ruokailutottumuksien negatiivisissa muutoksissa siihen, että keksien, vohveleiden ja pikkuleipien kulutus on kasvanut vuosien 2006 ja 2012 välillä noin 13 kg. Syömme näitä herkkuja yli 28 kg per vuosi henkilö kohden. Itse ei tule vetäistyä keksipakettia huuleen viikoittain, mutta silloin tällöin kuitenkin :)

Huom! Luvut ovat kotiin ostettujen elintarvikkeiden määriä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi:)