sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Mitä on opittu reilun vuoden aikana Helkan kanssa?

Riikka:
Minä olen ollut tässä jo monta kuukautta kuin tulisilla hiilillä. Reilun viikon päästä jatkamme Helkan kanssa viime kesänä aloittamaamme paimennusharrastusta. Olen yrittänyt opettaa Helkalle muutamia käskyjä, joita voisi mahdollisesti tarvita siellä. Helkalla on aika paljon jo taitoja, mutta pelottaa vähän, että kun tulee liikaa häiriötä, niin noinkohan korvat ovat kotona:) Rupesin ihan miettimään mitä kaikkea Helkalle on jo opetettu... "Sivu", Helka kiiruhtaa komennolla sivulle istumaan. Tavoite olisi se, monesti kyllä tahtoo mennä maahan. Helkan voi jättää siihen istumaan ja siirtymään itse kauemmaksi. Sitten joko kutsun koiran luokse tai palaan viereen seisomaan. Tämä onnistuu jo melko hyvin,mutta ne häiriöt.
"Seuraa", tarkoitus olisi kulkea vierellä "tokosti", ei kovin hyvä vielä, sanoisin välttävä. "Seis", sillä käskyllä Helka seisoo. Tätä taitoa olen hionut paljon. Tavoitteena tietenkin näyttelyissä seisominen ja samalla käskyllä voi muutenkin pysäyttää koiran. "Maahan" ja "Istu" ovat hallinnassa, näihinkin käskyihin harjoitellaan lisää aikaa, jotta koira malttaa olla paikoillaan pidemmän ja pidemmän ajan. "Nätisti" on meillä näyttelyjuoksu sana. Tätä ollaan harjoiteltu liian vähän ja Nurmeksen näyttelyt jo häämöttää..."Takana" on harjoiteltu viime ajat lenkeillä. Saatoin kertoakin jo aiemmin Helkan hektisyydestä kun lintuja ym liikkuu tuolla keväisessä luonnossa aivan hirmuisesti. Helka tahtoo innostua ja alkaa vetämään hihnassa. Takana käskyä ollaan nyt siis hinkattu. Toivottavsti tästä olisi apua myös paimennuksessa.
"Tänne", luoksetuloa on harjoiteltu tietenkin pienestä asti. Yllättävän hyvin Helka tulee luokse, mutta sillä oli tässä jokunen aika sitten pieni kapinakausi. Pihalta kun yritti saada koiran sisälle, niin Helkapa päättikin juosta karkuun. Nyt on parempi tilanne,onneksi:)
"Pöytä", tätä käskyä on harjoiteltu siitä alkaen kun Helka tuli meille. Briardilla on mahtava turkki, joten hoitotoimenpiteet ovat paljon helpompia kun koira osaa olla pöydällä. Varsinaisella trimmiplöydällä vähän jännittää vieläkin, mutta juuri kokeilin ulkona olevaa pöytää missä alunperin harjoitukset on aloitettu. Se oli Helkasta hauskaa. Huomasinkin, että siihen pytään Helkalla liittyy mukava mielentila.Siinä on namitettu ja harjattu. Varsinaisella trimmipöydällä kohdattiin föönipeto ja siihen pöytään täytyy edelleen vähän saada luottamusta.
Käskyjä on harjoiteltu myös ns. kauko-ohjauksena. Eli koira on ohjaajasta kauempana ja esim. "Istu" sana kuultuaan istuu paikoilleen.
Temppuina ollaan opeteltu naksuttimen avulla. "Nenä" , Helka pitää kuonoaan kohteessa. Kosketuskeppiin koskettaminen "Kosketa", "Ryömi" alkeita olemme harjoitelleet. "Lepo", harjoittelimme kun huomasin, ettei Helka osaa oikein rauhoittua jos ympärillä tapahtuu paljon asioita Ai niin "Kii"Helka tarttuu kohteeseen esim. naruleluun. "Irti", koira päästää irti kohteesta.
Jos oikein laskin niin ainakin 15 erilaista asiaa ollaan harjoiteltu hyvin tai hyvin huonosti:) Näitä käskyjähän voi tosiaan soveltaa erilaisissa tilanteissa. Nythän Helka on reilun vuoden ja aikamoinen villivarsa. Mielenkiintoista nähdä millainen koirasta kehittyy kun opettelemme lisää asioita ja koirulainen kasvaa aikuiseksi.
Mitä kaikkea sinun koirasi osaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi:)