perjantai 16. tammikuuta 2015

Paljon kotoilua

Kaisa:
Ajattelin, että Aira synnyttäisi hyvissä ajoin, sillä vatsa on niin iso. Ei vain ole synnyttänyt. Olen ollut Airan kanssa paljon kotosalla. Tänään ensimmäisestä astutuksesta päiviä on kulunut 63. Airan lämmöt ovat heitelleet jonkin aikaa. Olen keskustellut Airasta Paula-eläinlääkärin kanssa päivittäin. Eilen hän kutsui meidät käymään klinikalla. Jouduimme odottelemaan vähän aikaa, niin päätin auttaa Paulaa ja kuurasin pesua vaativat instrumentit. Paula huikkasikin välissä, että on kaivannut minua!
    Paula sanoi, että Aira on virkeä ja pennut potkii. Klinikalla oli samaan aikaan Aira niminen nainen. Juteltiin sitten Aira Samulinista ja Miina Äkkijyrkästä. Miina on kuulemma opiskellut maatalousalaa Maaningalla, klinikan luona. Paula antoi Airalle kalkkia, ja passitti meidät takaisin kotiin. Klinikalle on mentävä, jos Aira ei synnytä lauantaina, aamupäivään mennessä. Luulen, että moni eläinlääkäri olisi ottanut Airan jos tässä vaiheessa leikkauspöydälle. Haluaisivat turvata oman selustansa. Aina sitä miettiikin, että kannattaako lämpöjä seurata, kun lukemat saavat vain huolestumaan. Airalla lämpökäyrä on ollut erilainen kuin mäykyillä yleistettynä. Riikallehan joku eläinlääkäri sanoi, kun Riikalla oli koira synnyttämäisillään, että heitä mittari romukoppaan.Airalla on ollut mitätön ruokahalu viime lauantaista saakka. Minun on ollut pakko syöttää Airaa kädestä ja nyt lopulta on mennyt pakkoruokinnan puolellekin. Gilbert yrittää aina ahkerasti sanoa, että jos Aira ei syö, niin hänelle kyllä maistuisi.

Airan olo on surkea.

Gilbertkin halusi kuvaan.

Muutkin haluavat välillä lainata Airan pesää.

Maikku

En olisi uskonut, että Aira päästää Gilbertin viereensä.

Klinikkareissun yhteydessä pysähdyin kuvaamaan Mikkolanniementien lumen uuvuttamia puita.
Laura, jonka kanssa olin viime vuonna loppukesästä Viron näyttelyreissulla, sanoi, että hän voisi ottaa Maikun mukaansa ulkomaan reissulle. Laura ilmoitteli, että Latviaa ja Liettuaa olisi helmikuussa tarjolla. Nypin Maikun ja lähetin ilmoittautumiset menemään. En olekaan ennen antanut koiraani mukaan ulkomaan turneelle. Olen aina itse ollut viemässä koiria.

Ilmoittauduin Suomen Kennelliiton Koiran kasvatus tänään -kurssille. Menen sinne Emman (Ok Beerit) omistajan, Seijan kanssa. Tässä viikonlopun ohjelmaa:

Oulussa 14.–15.3.2015 pidettävän kurssin sisältö sekä luennoitsijat

Lauantai

9-10 Aamukahvi
Kurssin avaus
Pertti Korhonen, kasvattaja, Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja ja Kennelliiton hallituksen jäsen
10–12.30 Vältä sopimusten sudenkuopat ja kesytä verokarhu
Kennelliitto tarjoaa kasvattajille ja ostajille valmiiksi tehtyjä erilaisia sopimuspohjia. Luennolla käydään läpi sopimusten periaatteita ja sitä, miten niitä kannattaa hyödyntää, jotta välttää sopimusriidat. Lisäksi käsitellään kasvatustoiminnan verotusta ja erilaisia viranomaisilmoituksia.
- Marja Blomqvist, lakimies ja Kennelliiton kasvattajatoimikunnan jäsen sekä SuKoKan hallituksen jäsen
12.30–13.30 Lounas
13.30–16 Vahinko kävi – mitä teen?
Kenelle tahansa voi sattua vahinko, joka useimmiten johtuu joko tietämättömyydestä, unohduksesta tai ymmärtämättömyydestä. Kennelliitolla on paljon sääntöjä ja ohjeita, joiden tarkoitus on taata koirien hyvinvointi. Luennolla käsitellään yleisimpiä kasvattajien tekemiä rikkomuksia ja kuinka asiat tulisi sääntöjen mukaan hoitaa ja miten vahingot voi välttää.
- Marja Kosonen, eläinlääkäri, kasvattaja ja Kennelliiton kasvattajatoimikunnan jäsen
16–16.30 Iltapäiväkahvi
16.30–17.15 Miten saan kaiken irti Kennelliiton tietojärjestelmistä
Kennelliitto tarjoaa useita sähköisiä palveluita koiraharrastajille: Omakoira-palvelu, Jalostustietojärjestelmä ja Tapahtumakalenteri. Luennolla esitellään järjestelmät lyhyesti, jonka jälkeen vastataan osallistujien kysymyksiin ja käydään läpi mahdollisia ongelmatilanteita. Kysymyksiä toivotaan lähetettävän myös etukäteen osoitteeseenjaana.haarni@kennelliitto.fi otsikolla ”Koirankasvatus tänään -Oulu”.
- Tuula Trast, Lapin kennelpiirin sihteeri
17.15–18 Miten voin hyödyntää Kennelliiton kennelneuvontaa
Kennelneuvontatoiminnan tarkoitus on tarjota kasvattajille luotettava ja puolueeton taho, jolta voi kysyä neuvoja. Jos kennelneuvojalle tai Kennelliittoon ilmoitetaan paikasta, jossa epäillään, ettei kaikki ole kohdallaan, tekevät kennelneuvojat käyntejä myös näiden ilmoitusten perusteella. Luennolla käydään läpi mitä kennelneuvontakäyntiin liittyy ja miten kasvattaja voi hyödyntää kennelneuvontakäyntejä.
- Tarja Rousu, kennelneuvoja, aluekouluttaja, tunnistusmerkitsijä ja kasvattaja
18–18.30 Keskustelua päivän aiheista
Keskustellaan yleisesti päivän aiheista ja vastataan esiin nousseisiin kysymyksiin.
20 Päivällinen ennakkoon ilmoittautuneille

Sunnuntai

8–9 Aamukahvi
9–10 Kokeneen kasvattajan puheenvuoro
Kokeneen kasvattajan kokemuksia ja ajatuksia, joista keskustellaan yleisesti.
- Tuula Plathan, SuKoKan edustaja, kasvattaja: kennel Karamain
10–12.30 Koiranjalostuksen työkalut
Useimmat koirien jalostettavat ominaisuudet muodostuvat monen geenin ja ympäristön yhteisvaikutuksena. Tämä tuo omat haasteensa jalostukseen, mutta edistyminen on kuitenkin aina mahdollista, jos ominaisuus vaan on periytyvä. Luennolla käydään läpi ominaisuuksien periytymismuotoja, perinnöllisen monimuotoisuuden merkitystä sekä erilaisia jalostuksen työkaluja (koiran ilmiasun mittaaminen, sukutauluanalyysit eli tilastotiede, geenitestit, monimuotoisuustyökalut). Lisäksi luennolla käydään läpi seulontatutkimusten ja PEVISA-ohjelman tarvetta ja merkitystä.
- Katariina Mäki, MMT ja Kennelliiton jalostusasiantuntija
12.30–13.30 Lounas
13.30–15 Luonne- ja käyttöominaisuuksien jalostaminen
Käyttöominaisuuksia on monenlaisia lähtien siihen soveltuvasta rakenteesta päättyen oikeanlaiseen luonteeseen, jonka merkitys korostuu lemmikkinä pidettävällä koiralla. Luennolla käydään läpi rodunomaisten kokeiden, luonnetestin ja MH:n sekä uuden jalostustarkastuksen hyödyntämistä kasvatustyössä. Riippumatta siitä onko, kyseessä käyttökoira vai lemmikki, kaikkia edellä mainittuja voidaan käyttää apuna, kunhan on tiedossa, millaisia koiria rodun edustajista halutaan (rodun tavoite/ihanne). Lisäksi käydään läpi lyhyesti yleisimmät käytösongelmat, joita koirilla esiintyy ja miten niiden syntyä ennaltaehkäistään. Aihe jatkuu seuraavassa luennossa sosiaalistumisen ja pennun kehitykselle tärkeiden kokemusten osalta.
- Nina Menna, eläinlääkäri, kasvattaja ja Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan jäsen
15–15.30 Iltapäiväkahvi
15.30–17 Miten annan pennuilleni parhaat mahdolliset eväät elämän varalle?
Pennun kehitys ja sosiaalistumisen sudenkuopat. Pennulle oma perhe, miten valitsen ostajat ja kuka menee minnekin?
- Nina Menna, eläinlääkäri, kasvattaja ja Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan jäsen
17–17.30 Keskustelua päivän aiheista
Keskustellaan yleisesti päivän aiheista ja vastataan esiin nousseisiin kysymyksiin.

Olen nyt yrittänyt väsäillä koiran ravitsemusneuvojakoulutuksen tehtävää. Paljon on ollut luettavaa. Vielä olisi lukemista jäljellä, mutta sain kuitenkin tehtyä tehtävän ennen lähetysajan päättymistä. Pitäisi vielä lukea ykkösmoduulinkin tekstejä. Kunhan tässä joutaa.

Venäjän opinnotkin taasen jatkuivat. Kävimme läpi ammatteja.

Sain minäkin kirjoitettua oman ammattini.

Myös Avoimen yliopiston opinnot jatkuivat. Sain itselleni Liikunta ja ravitsemus -kurssin tehtävät. Niiden kanssa pitäisi seuraavaksi pakertaa.


4 kommenttia:

  1. Toivotan Airalle onnea synnytykseen ja jotta pian olisi sen aika ♥ Gilbert on suloinen ja kiltin näköinen kun Airan kanssa lepäilee ♥

    VastaaPoista
  2. Kysyppä sitä raviasiaa siltä opelta, että mistä näkee ravitulokset...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi:)